Skip to content

NATJECANJE

Organizator festivala i natjecanja u maslinovom ulju je Zagrebački maslinarski institut, a u suorganizatori su Ministarstvo poljoprivrede Republike Hrvatske i Grad Zagreb.

Kontakt za svečanu večeru: 091 236 3198 (Vesna Smrček Knez)

REZULTATI

ŠAMPION
8. Festivala maslina Zagreb (2023.)

OPG Vladimir Čovo

Monosortna ulja
TOP 3

OPG Vladimir Čovo (buža)
OPG Lupić (rožinjola)
OPG Stranić (crnica)

Višesortna ulja
TOP 3

OPG Milenko Cukerić
OPG Lupić
OPG Zlatne kapi

Ekološka ulja
TOP 3

OPG Matijašić Daniela
OPG Lupić
OPG Zlatne kapi

Najbolja udruga
TOP 3

Zagrebački maslinarski institut
Paićuša – Udruga maslinara Pisak
Udruga maslinara Buga – Vrsar

Najbolja uljara
TOP 3

Uljara San Antonio – Vodnjan
Oljarna Babič – Babiči
Uljara Torač – Žbandaj

Cijeli popis možete naći na stranicama organizatora Festivala maslina u Zagrebu

S lijeva: Srećko Gross (ZMI), Vladimir Čovo, Zdravko Tušek, Milenko Cukerić, Marijan Marjanović i Krunoslav Kovačević (ZMI)

Do kraja siječnja 2023. pristiglo je 306 uzorka ulja iz Hrvatske, Slovenije, Bosne i Hercegovine, te Crne Gore. Približno polovica ulja su monosortna, a ostala su miješana ulja od više sorti maslina. Oko 10 % svih ulja su ulja s ekološkim certifikatom.

Interesantan je podatak da je više od trećine ulja (110) pristiglo od članova organiziranih su maslinarske udruge: iz Plomina, udruge Paićuša – Pisak, iz Istarske županije, Tar Vabriga, DOSI – Društvo oljkarjev Slovenske Istre, udruge iz Pule, Vrsara, Vodnjana, iz Zagreba, te više manjih udruga, dok su ostala ulja od pojedinačnih maslinara.

8. festival maslina u zagrebu, natjecanje

Analiza i ocjenjivanje maslinovih ulja provodi se prema najvišim svjetskim standardima kakvoće. Kemijsku analizu ulja te organoleptičko (senzorsko) ocjenjivanje ulja provest će udruga senzorskih analitičara “OLEA” iz Zadra, čiji su ocjenjivači stručno osposobljeni za kušače maslinova ulja.

Kemijska analiza obuhvaća određivanje SMK (% oleinske kiseline) i PB ( mEqv O2/kg ) prema Pravilniku o uljima od ploda i komine maslina (NN 07/09;112/09). Senzorska analiza i ocjenjivanje svih uzoraka provodi se metodom COI/T.20/Doc.No 15/Rev. 6: određuju se intenziteti pozitivnih i negativnih svojstava i klasifikacija prema Pravilniku o uljima od ploda i komine maslina (NN 07/09;112/09)., ocjenjivanje bodovnom skalom 0-100 bodova.

Rezultati natjecanja, analize i ocjene kvalitete ulja, kao i dodjela diploma i medalja, održati će se u hotelu Internationalpetak, 8. ožujka 2024 u 20:00h.

Sve ostale detalje o natjecanju možete pronaći na stranicama organizatora festivala i natjecanja u maslinovom ulju.
www.zagreboliveinstitute.hr